maandag 8 juni 2015

Plantaardig verven.... Natural dyeing...

Afgelopen zaterdag heb ik met vier dames de hele dag plantaardig geverfd. De strengen waren al voorgebeitst, want anders zou het 'logistiek' te ingewikkeld worden, de verfstoffen stonden al een paar dagen in de week, de pannen stonden startklaar, het feest kon beginnen! Het doel dat ik voor ogen had was het verven van een mooie geel, een roze, een rood, een meekrap rood, een mooie groen, een indigo blauw 1e bad, een indigo blauw 2e bad en een paars.
Ik had de workshop goed voorbereid. Een verfschema gemaakt, maar na een uur was een deel van mijn verfschema al anders. Het begon meteen goed toen er per ongeluk twee strengen in de pan met meekrap gingen, die eigenlijk in het wouw verfbad hadden gemoeten. We hebben ze er weer snel uitgevist, maar de meekrap bleek goed te pakken en ze waren al licht oranje. Daarna bleek dat de dames liever geen gele strengen wilden, geen probleem, maar in de verwarring die ontstond bij mij, verdwenen vervolgens alle gelen in de pan met wouw+kopersulfaat met als gevolg dat alles mosgroen werd. Ik had die gele strengen namelijk in het derde indigo bad willen stoppen, in de hoop dat er een appel-lime groen zou ontstaan, waar ik persoonlijk nou net zo dol op ben! We hebben er hartelijk om gelachen en gingen vrolijk verder met de andere verfbaden.
De cochenille en de roodhout leken veel op elkaar en gaven beiden een prachtig wijnrood. We besloten aan het cochenille-bad wijnsteenzuur toe te voegen, zodat de kleur wat meer zou afwijken en dat gebeurde ook. Het tweede cochenille bad gaf met wijnsteenzuur een zalmkleur, maar het tweede bad roodhout met wijnsteenzuur gaf een boterbloem-oranje geel en dus hebben we aan het cochenille bad aluin toegevoegd en toen werd het een prachtig roze.
De meekrap baden gaven allemaal de zo kenmerkende rode kleur.
Het indigobad is zoals altijd weer magisch. Na 45 minuten werd er met schrik gekeken naar de bleek-groene strengen die er uit het bad kwamen, maar in luttele seconden al meteen blauw kleurden. De zacht roze strengen werden een heel licht lila.
Enfin, we hebben veel gekletst, lekker gegeten, veel water gedronken, want het was erg warm, kortom het was een geslaagde dag! Dank jullie wel dames, voor een leuke dag!

We had a great day this last Saturday experimenting with natural dyes. Altough some things did not go according to plan, we ended up with beautiful skeins! We had a lot of fun, the weather was nice, we had lovely food and enough time in between the different dye baths to chat!Thanks ladies for a wonderful afternoon!


3 opmerkingen:

  1. Leuk om zo de wol te verven en met schitterend resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat een mooie kleuren, de blauwe en roze zijn mijn favoriet. Kun je ook paars verven ?
    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, of met blauwhout maar omdat dat niet zo kleurvast is, verf ik het dan over met cochenille of je verft een roze en doet die in een rest bad indigo.

      Verwijderen