zondag 24 februari 2013

Tutorial sneeuwverven... tutorial snowdyeing... Schnellkurs Schneefärben...

Het was wit vanmorgen.... Ik hoefde niet lang na te denken en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om nog een keer te gaan sneeuwverven. Een rustig werkje, ideaal als je snipverkouden bent ;-)....
Ik kreeg bij de vorige berichten over dit onderwerp veel vragen, dus dacht ik dat het wel leuk zou zijn om hier in het kort uit te leggen hoe het in zijn werk gaat. Nou ja, een echt duidelijke beschrijving heb ik niet kunnen vinden, maar ik zal uitleggen hoe ik het aanpak. Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht, dus als jullie nog op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik het graag ;-)!

Ik week de wol of lapjes wolvilt eerst voor in veel azijn met een beetje water. Vervolgens leg ik de strengen wol of lontwol in een vergiet. Ik heb het deze keer in een soort van slangenvorm gelegd. Vervolgens zet ik de vergiet op een ruime pan of bak, zodat het smeltwater hierin kan weglopen. Dan schep ik verse, schone sneeuw op de wol. Zorg ervoor dat je geen gras of ander materiaal meeschept, want dan loop je het risico dat de wol gaat schimmelen. Daarna is het de beurt aan de verf. Strooi verfpoeder op de sneeuw in de kleurencombinatie die je mooi vindt. Ik heb deze keer kobalt blauw, wijnrood en lime (!) gebruikt. Geen idee hoe het gaat worden of eruit zal zien, lang leve het experiment :-). Dit is een grillige manier van wolverven.
Je kunt zo ook katoenen lapjes verven en dat geeft een prachtig effect! Als ik het goed begrepen heb, moet je katoen eerst voorweken in soda.
Als de sneeuw gesmolten is , kun je de wol fixeren op de gebruikelijk manier. Het grappige vind ik dat het smeltwater helder is. De verfstof wordt helemaal en onregelmatig geabsorbeerd door de wol. Ik zou het heel leuk vinden om foto's te zien van jullie creaties! Veel plezier!

Soak your wool in lots of vinegar and a little water. Wring to remove any excess water. Put the wool in a sieve and snow on top of the wool. Don't forget to put a pan underneath the sieve to collect the melted water!! Then you take some dye and sprinkle it on top of the snow. Store it in a cool place, so that the snow melts slowly. Once melted, you can steam the wool to set the colours. Love to see your pics! Have fun!

Wolle mit viel Essig und ein wenig Wasser einweichen danach zu viel Essig/Wasser raus wringen und die Wolle in ein Sieb geben. Das Sieb mit Wolle und Schnee auf ein Topf stellen, so daß das Schmelzwasser darin aufgefangen werden kann! Schnee auf die Wolle legen und dann Farbstoff auf dem Schnee streuen. Das Ganze an einem kühlen Ort wegstellen, so daß der Schnee langsam schmelzen kann. Wenn der Schnee geschmolzen ist, die Farben wie üblich fixieren. Ich würde mich sehr über Photos Eurer Ergebnissen/Erfahrungen erfreuen! Viel spaß!2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om het zo te doen, dit seizoen zal het wel niet meer lukken, ondanks dat het nu sneeuwt, blijft er niet genoeg liggen. Ben blij dat je hebt beschreven hoe jij het doet, ga het de volgende keer wanneer er genoeg sneeuw ligt ook eens proberen. Ben nu ook heel benieuwd hoe jouw wol er straks uit gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb vorig jaar aan sneeuwverven gedaan, erg leuk maar dit jaar even overgeslagen. Ben benieuwd naar het resultaat.
    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen